Tillbaka Tillaga recept

Kålrotslåda

Kålrotslåda är en älskad klassiker på det finländska och ibland även svenska julbordet. Denna lena och smakrika gratäng har sina rötter i den nordiska matkulturen.

Bild på Kålrotslåda
20 min
portioner
Svårighet:
Gör så här
  1. Starta ungen på 175 grader
  2. Skala och skär kålrötterna i bitar koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
  3. Ta ströbödet och häll ner den i grädden och låt svälla
  4. Häll av kålrötterna och spara 3 dl av spadet. Mosa sen kålrötterna
  5. Ta en bunke och blada ströbrödsgrädden kålroten, sirap, ingefära, vitpeppar, salt och mannagryn..
  6. Häll på lite av spade om den är för tjock det ska bli som en lös smet.
  7. Häll smeten i en ugnssäkerform lägg smörklickar ovanpå och strö ströbröd över.
  8. Grädda sen allt i 1,5 timme i ugnen tills den fått fin färg.
Ingredienser
3 st Ägg
2 msk Mannagryn
1 Kg Kålrot
2 dl Ströbröd
4 dl Vispgrädde
1 dl Ljus sirap
2 krm Vitpeppar
1.5 tsk Ingefära mald
2 tsk Salt
35 gr Smör
Näringsvärde per portion / totalt
  • Energi: 318.2 kcal / 3182.4 kcal
  • Energi: 1331.5 kJ / 13315.3 kJ
  • Protein: 5.3 g / 52.6 g
  • Kolhydrater: 26.5 g / 265.4 g
  • Fett: 20.5 g / 205.3 g
Först per portion, sedan totalt för hela receptet.

Kålrotslåda

Bild på Kålrotslåda

Kålrotslåda är en älskad klassiker på det finländska och ibland även svenska julbordet. Denna lena och smakrika gratäng har sina rötter i den nordiska matkulturen.

20 min
portioner
Ingredienser
  • 3.00 st Ägg
  • 2.00 msk Mannagryn
  • 1.00 Kg Kålrot
  • 2.00 dl Ströbröd
  • 4.00 dl Vispgrädde
  • 1.00 dl Ljus sirap
  • 2.00 krm Vitpeppar
  • 1.50 tsk Ingefära mald
  • 2.00 tsk Salt
  • 35.00 gr Smör
Gör så här
  1. Starta ungen på 175 grader
  2. Skala och skär kålrötterna i bitar koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
  3. Ta ströbödet och häll ner den i grädden och låt svälla
  4. Häll av kålrötterna och spara 3 dl av spadet. Mosa sen kålrötterna
  5. Ta en bunke och blada ströbrödsgrädden kålroten, sirap, ingefära, vitpeppar, salt och mannagryn..
  6. Häll på lite av spade om den är för tjock det ska bli som en lös smet.
  7. Häll smeten i en ugnssäkerform lägg smörklickar ovanpå och strö ströbröd över.
  8. Grädda sen allt i 1,5 timme i ugnen tills den fått fin färg.
Näringsvärde per portion
  • Energi: 318.2 kcal (1331.5 KJ)
  • Protein: 5.3 g
  • Kolhydrater: 26.5 g
  • Fett: 20.5 g