Middagstipset.se
Kålrotslåda
Kålrotslåda är en älskad klassiker på det finländska och ibland även svenska julbordet. Denna lena och smakrika gratäng har sina rötter i den nordiska matkulturen.

20 min
Svårighet:
Gör så här
- Starta ungen på 175 grader
- Skala och skär kålrötterna i bitar koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
- Ta ströbödet och häll ner den i grädden och låt svälla
- Häll av kålrötterna och spara 3 dl av spadet. Mosa sen kålrötterna
- Ta en bunke och blada ströbrödsgrädden kålroten, sirap, ingefära, vitpeppar, salt och mannagryn..
- Häll på lite av spade om den är för tjock det ska bli som en lös smet.
- Häll smeten i en ugnssäkerform lägg smörklickar ovanpå och strö ströbröd över.
- Grädda sen allt i 1,5 timme i ugnen tills den fått fin färg.
Ingredienser
3 st | Ägg |
2 msk | Mannagryn |
1 Kg | Kålrot |
2 dl | Ströbröd |
4 dl | Vispgrädde |
1 dl | Ljus sirap |
2 krm | Vitpeppar |
1.5 tsk | Ingefära mald |
2 tsk | Salt |
35 gr | Smör |
Näringsvärde per portion / totalt
- Energi: 318.2 kcal / 3182.4 kcal
- Energi: 1331.5 kJ / 13315.3 kJ
- Protein: 5.3 g / 52.6 g
- Kolhydrater: 26.5 g / 265.4 g
- Fett: 20.5 g / 205.3 g
Först per portion, sedan totalt för hela receptet.
Middagstipset
Kålrotslåda

Kålrotslåda är en älskad klassiker på det finländska och ibland även svenska julbordet. Denna lena och smakrika gratäng har sina rötter i den nordiska matkulturen.
20 min
Ingredienser
- 3.00 st Ägg
- 2.00 msk Mannagryn
- 1.00 Kg Kålrot
- 2.00 dl Ströbröd
- 4.00 dl Vispgrädde
- 1.00 dl Ljus sirap
- 2.00 krm Vitpeppar
- 1.50 tsk Ingefära mald
- 2.00 tsk Salt
- 35.00 gr Smör
Gör så här
- Starta ungen på 175 grader
- Skala och skär kålrötterna i bitar koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
- Ta ströbödet och häll ner den i grädden och låt svälla
- Häll av kålrötterna och spara 3 dl av spadet. Mosa sen kålrötterna
- Ta en bunke och blada ströbrödsgrädden kålroten, sirap, ingefära, vitpeppar, salt och mannagryn..
- Häll på lite av spade om den är för tjock det ska bli som en lös smet.
- Häll smeten i en ugnssäkerform lägg smörklickar ovanpå och strö ströbröd över.
- Grädda sen allt i 1,5 timme i ugnen tills den fått fin färg.
Näringsvärde per portion
- Energi: 318.2 kcal (1331.5 KJ)
- Protein: 5.3 g
- Kolhydrater: 26.5 g
- Fett: 20.5 g