Middagstipset.se
Portergryta
Portergryta är en mustig och smakrik köttgryta med ursprung i det svenska köket. Den tillagas på nötkött som får koka långsamt.

45 min
Svårighet:
Gör så här
- Putsa köttet och skär till grytbitar
- Stek köttet så det får lite färg ställ det åt sidan
- Skala och hacka lök och vitlök som du sen steker.
- Lägg ner köttet med löken.
- Häll på porter, saft, soja och kalvfond och krydda med timjan och svartpeppar
- Låt grytan småputtra under lock ett par timmar, köttet ska blivit mört.
- Häll på grädden och fortsätt puttra grytan utan lock.
Ingredienser
1.2 Kg | Högrev |
1 tsk | Salt |
1 st | Gul lök |
2 st | Vitlök |
1 st | Porter |
1 dl | Saft svartvinbär |
0.5 dl | Soja |
0.5 dl | Kalvfond |
1 tsk | Timjan |
2 krm | Svartpeppar |
2.5 dl | Vispgrädde |
Näringsvärde per portion / totalt
- Energi: 586.1 kcal / 3516.4 kcal
- Energi: 2452.1 kJ / 14712.5 kJ
- Protein: 42.5 g / 254.9 g
- Kolhydrater: 12.8 g / 76.6 g
- Fett: 38.9 g / 233.3 g
Först per portion, sedan totalt för hela receptet.
Middagstipset
Portergryta

Portergryta är en mustig och smakrik köttgryta med ursprung i det svenska köket. Den tillagas på nötkött som får koka långsamt.
45 min
Ingredienser
- 1.20 Kg Högrev
- 1.00 tsk Salt
- 1.00 st Gul lök
- 2.00 st Vitlök
- 1.00 st Porter
- 1.00 dl Saft svartvinbär
- 0.50 dl Soja
- 0.50 dl Kalvfond
- 1.00 tsk Timjan
- 2.00 krm Svartpeppar
- 2.50 dl Vispgrädde
Gör så här
- Putsa köttet och skär till grytbitar
- Stek köttet så det får lite färg ställ det åt sidan
- Skala och hacka lök och vitlök som du sen steker.
- Lägg ner köttet med löken.
- Häll på porter, saft, soja och kalvfond och krydda med timjan och svartpeppar
- Låt grytan småputtra under lock ett par timmar, köttet ska blivit mört.
- Häll på grädden och fortsätt puttra grytan utan lock.
Näringsvärde per portion
- Energi: 586.1 kcal (2452.1 KJ)
- Protein: 42.5 g
- Kolhydrater: 12.8 g
- Fett: 38.9 g