Tillbaka Tillaga recept

Portergryta

Portergryta är en mustig och smakrik köttgryta med ursprung i det svenska köket. Den tillagas på nötkött som får koka långsamt.

Bild på Portergryta
45 min
portioner
Svårighet:
Gör så här
  1. Putsa köttet och skär till grytbitar
  2. Stek köttet så det får lite färg ställ det åt sidan
  3. Skala och hacka lök och vitlök som du sen steker.
  4. Lägg ner köttet med löken.
  5. Häll på porter, saft, soja och kalvfond och krydda med timjan och svartpeppar
  6. Låt grytan småputtra under lock ett par timmar, köttet ska blivit mört.
  7. Häll på grädden och fortsätt puttra grytan utan lock.
Ingredienser
1.2 Kg Högrev
1 tsk Salt
1 st Gul lök
2 st Vitlök
1 st Porter
1 dl Saft svartvinbär
0.5 dl Soja
0.5 dl Kalvfond
1 tsk Timjan
2 krm Svartpeppar
2.5 dl Vispgrädde
Näringsvärde per portion / totalt
  • Energi: 586.1 kcal / 3516.4 kcal
  • Energi: 2452.1 kJ / 14712.5 kJ
  • Protein: 42.5 g / 254.9 g
  • Kolhydrater: 12.8 g / 76.6 g
  • Fett: 38.9 g / 233.3 g
Först per portion, sedan totalt för hela receptet.

Portergryta

Bild på Portergryta

Portergryta är en mustig och smakrik köttgryta med ursprung i det svenska köket. Den tillagas på nötkött som får koka långsamt.

45 min
portioner
Ingredienser
  • 1.20 Kg Högrev
  • 1.00 tsk Salt
  • 1.00 st Gul lök
  • 2.00 st Vitlök
  • 1.00 st Porter
  • 1.00 dl Saft svartvinbär
  • 0.50 dl Soja
  • 0.50 dl Kalvfond
  • 1.00 tsk Timjan
  • 2.00 krm Svartpeppar
  • 2.50 dl Vispgrädde
Gör så här
  1. Putsa köttet och skär till grytbitar
  2. Stek köttet så det får lite färg ställ det åt sidan
  3. Skala och hacka lök och vitlök som du sen steker.
  4. Lägg ner köttet med löken.
  5. Häll på porter, saft, soja och kalvfond och krydda med timjan och svartpeppar
  6. Låt grytan småputtra under lock ett par timmar, köttet ska blivit mört.
  7. Häll på grädden och fortsätt puttra grytan utan lock.
Näringsvärde per portion
  • Energi: 586.1 kcal (2452.1 KJ)
  • Protein: 42.5 g
  • Kolhydrater: 12.8 g
  • Fett: 38.9 g